Een lening die loont?

Een lening die loont?

Met een lening kun je iets aanschaffen zonder er eerst (lang) voor te sparen. Maar het geld dat je leent, moet je wel een keer terugbetalen. En dan komt daar nog –soms fikse- rente bij. De terechte waarschuwing is dan ook: Let op, geld lenen kost geld!     Hoe zit dat bij de duurzaamheidslening van de gemeente Lisse? Loont die eigenlijk wel?

Duurzaamheidslening Lisse

De gemeente Lisse biedt sinds kort een duurzaamheidslening aan. Die is bestemd voor Lissese huiseigenaren. Met de lening kunnen zij maatregelen financieren om hun woning energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door spouwmuurisolatie, dubbel glas of zonnepanelen. Hierdoor wordt de energierekening al gauw een stuk lager. Daarom verdienen deze maatregelen zichzelf vrij snel terug. Dat kan al binnen 7 tot 8 jaar.

Wat houdt die duurzaamheidslening in?

Het minimum leenbedrag is € 2.500,-, het maximum is € 10.000,-. De looptijd is 15 jaar, maar mag ook korter zijn. De lening kan voor alle bestaande woningen worden aangevraagd. Er is een specifieke lijst van maatregelen waarvoor de lening is bedoeld. Bij de aanvraag hoort een deskundig advies. Wat de duurzaamheidslening van de gemeente Lisse bijzonder interessant maakt, is de zeer lage rente van circa 1,5%. Ook de flexibele aflossingsmogelijkheid is een
pluspunt.

Waarom komt de gemeente met zo’n lening?

Dat is vanwege duurzaamheid. Voor de overheid is duurzaamheid een van de belangrijkste onderwerpen van deze tijd. Misschien wel van deze eeuw. Ik waag me hier niet aan een definitie. Het draait er om dat we onze aarde minder uitputten, dat we minder CO2 uitstoten. De kern is dat we deze planeet leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. En daar kan iedereen, op alle niveaus, wat aan doen. Al is die bijdrage nog zo klein. De gemeente wil daarbij graag een steuntje in de rug bieden.

Dit is dus een lening die loont!

Energiezuinige maatregelen zijn goed voor uw portemonnee, want u bespaart behoorlijk op de energierekening. Bij sommige maatregelen krijgt u er ook nog een beter wooncomfort bij. Bovendien levert u een bijdrage aan een meer duurzame wereld, hoe bescheiden ook. Wilt u meer weten? Kijk op www.lisse.nl.

Week 31, 2016