Van wespennest tot bijenhotel

Van wespennest tot bijenhotel

Laatst had ik een wespennest bij  mijn huis. Net onder de dakgoot, in de spouwmuur. Zelf had ik er nog niks van gemerkt. De loodgieter die de goten kwam vernieuwen, ontdekte het. Hij wilde pas verder met zijn werk als de wespen waren bestreden. Goede raad is duur, denk je dan. Maar dat bleek heel anders. Voor ik het wist, was ik helemaal enthousiast over bijen.

Geweldige service

Het wespennest moest snel weg, want de werkplanning liep gevaar. Maar waar haal je nu zo gauw een wespenbestrijder vandaan? Ik vroeg de gemeente om advies en kreeg het telefoonnummer van imker Pim Lemmers uit Heemstede. Toen ik hem belde, was hij bereid onmiddellijk langs te komen en de wespen te bestrijden. Voor een schappelijke prijs, die bovendien ten goede komt aan het milieu en aan bijen. Wat een geweldige service!

Bevlogen bijenliefhebber

Deze imker praatte honderduit over zijn voorliefde voor bijen en over hoe belangrijk bijen zijn. Vol trots vertelde hij dat hij het Koninklijk Huis en ook de minister-president als bijenliefhebber kent en illustreerde dat met diverse foto’s op zijn mobiele telefoon. Hij vroeg wat de gemeente Lisse eraan doet om bijvriendelijk te zijn. Zijn verhaal was zo aanstekelijk, dat ik er niet aan ontkwam te beloven om zijn suggesties door te geven.

Bijensterfte groot gevaar

Bijen zijn bijzonder nuttig voor de mens. Heel veel voedselgewassen zijn afhankelijk van dierlijke bestuiving door insecten zoals de bij. Helaas is de bijensterfte wereldwijd sterk gestegen. Nederland is een van de landen met de hoogste sterfte. Meer dan de helft van 350 bijensoorten in Nederland wordt bedreigd. Bijen gaan dood door parasieten en bestrijdingsmiddelen. Maar vooral door te weinig bloeiende bloemen: bijen moeten steeds verder vliegen om voedsel te vinden. En daar kunnen we samen wat aan doen.

Wat kunnen wij eraan doen?

Zorgen voor meer bloemen in de tuin of op het balkon. Bloeiende struiken en kruiden zijn ook een goed idee. Meedoen aan de actie Steenbreek: stenen eruit, bloemen erin. Een nestgelegenheid voor bijen in de tuin of op het balkon helpt ook. Deze zijn te koop, vaak onder de naam ‘bijenhotel’, maar zijn ook makkelijk zelf te maken.

Lisse als bijvriendelijke gemeente

Het zou mooi zijn als rond het gemeentehuis bijenkasten komen te staan. Als de gemeente volgend voorjaar aan alle inwoners een zakje bijvriendelijk bloemzaad cadeau geeft. En zelf nog meer bermen en perken met bloemen inzaait. Laten we samen van de groenste gemeente van Nederland ook een bijvriendelijke gemeente maken!

week 43, oktober 2017