Voor wat hoort wat
U kent dat gezegde wel. Je krijgt wat, hulp bij het klussen of bij je belastingaangifte, en je doet wat terug. Voor wat hoort wat. Heel gewoon eigenlijk. Tussen mensen onderling dan. Want als de gemeente in beeld komt, is het niet meer zo vanzelfsprekend.
Tegenprestatie
De gemeente spreekt vaak een andere taal. ‘Voor wat hoort wat’
heet dan een tegenprestatie. En dat klinkt meteen als een
verplichting. Soms is het dat, soms niet. Bij menigeen is de
reactie: “Maar ik betaal toch belasting?”. De vraag is of dat recht geeft op alles wat je van de gemeente krijgt. En mag de gemeente je niet vragen om iets terug te doen voor de gemeenschap?
Iets terugdoen voor bijstand en zorg
Wie een bijstandsuitkering krijgt, is verplicht om een tegenprestatie te leveren. Dat staat in de wet. Deze wettelijke tegenprestatie mag geen gewoon werk verdringen, maar moet wel zin hebben. Vrijwilligerswerk als tegenprestatie vinden we in Lisse een prima keuze. Voor zorg en hulp vanuit de WMO vragen we ook om iets terug te doen. Niet als verplichting, maar geheel vrijwillig. Bedoeld als stimulans om iets te doen voor anderen, om eenzaamheid tegen te gaan. Vooraf zien mensen daar soms erg tegenop, maar vaak blijkt het heel bevredigend om nieuwe contacten te leggen en anderen te helpen. Al is het maar met voorlezen of een praatje maken.
Een maatschappelijke tegenprestatie voor verenigingen?
Veel Lissese verenigingen maken gebruik van een prachtige
accommodatie. In veel gevallen stelt de gemeente deze beschikbaar, tegen een lager tarief dan de kostprijs. Logisch, zult u zeggen, want anders is het voor de verenigingen onbetaalbaar. Denk maar aan het zwembad, kunstgrasvelden of aan theater Floralis. Is het dan redelijk om van die verenigingen te vragen dat zij iets terugdoen voor de gemeenschap? Niet als verplichting, maar in ruil voor een lager tarief. Als een vereniging niet wil, gaat het tarief geleidelijk omhoog. De gemeenteraad besluit hierover in oktober. Tegenstanders vinden dat verenigingen al genoeg doen door het organiseren van activiteiten voor hun leden. Voorstanders vinden het goed als verenigingen meer maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en meer activiteiten voor kwetsbare doelgroepen organiseren.
Geen bedreiging, maar een kans
Een maatschappelijke tegenprestatie voor verenigingen is geen bedreiging, maar een kans. Een kans voor verenigingen om meer inwoners te betrekken, vooral diegenen die zichzelf minder goed kunnen redden. Een kans voor de gemeente, omdat we graag willen dat meer mensen meedoen. Zo slaan we de handen ineen. Voor wat hoort wat. Wat vindt ú: is dat te veel gevraagd?
Week 39, 2016