Hij had een nogal scherpe pen, en kreeg het daardoor aan de stok met de overheid. In 1933 is hij opgepakt door de Gestapo door zijn grappen over fascisme en militarisme. In 1942 kreeg hij een schrijfverbod. Maar hij ging door met schrijven en zijn werk vond zijn weg naar het buitenland.
Kästner is (in Nederland) vooral beroemd om boeken voor de jeugd. Enkele daarvan waren lange tijd voor middelbare scholieren verplichte leesboeken voor het vak Duits. Een klassieker is Emil und die Detektive uit 1928. Zelf herinner ik me uit schooltijd nog Drei Männer im Schnee uit 1934. De kinderboeken van Kästner zijn sociaal geëngageerd en humoristisch. Als schrijver van boeken, filmscenario’s en cabaretteksten uitte Kästner zijn kritiek op de politiek en de sociale omstandigheden zonder terughoudendheid en soms op satirische wijze. In 1960 ontving Erich Kästner voor zijn gehele oeuvre de Hans Christian Andersen prijs.
Het gedicht ‘Die Dritte von rechts’ neemt het militarisme op de hak, en doet dat op humoristische wijze. Het staat in de verzamelbundel Gedichte uit 1987. Het is vermoedelijk geschreven in de periode 1920-1933.
Die dritte von rechts
Stillg’standen! Rührt Euch! Na ja, so ging’s!
Euch Tulpen werd ich schon kriegen!
Die Dritte von rechts steht viel zu weit links!
Ihr blüht hier doch nicht zum Vergnügen!
Still’g’standen! Mal herhören!
Was ich Euch jetzt erzähle ist keine Phrase:
Wer morgen nicht strammsteht, wird strafversetzt:
Marsch in die blaue Vase!