Bloemengeuren – K. Schippers

Bloemengeuren – K. Schippers

04-11-2008

Bloemengeuren - K. Schippers

´Bloemengeuren´ is een kindergedicht, want het staat in de dikke Komrij die we eerder noemden. Hiermee sluiten we ons thema kindergedichten af, maar maken meteen de overstap naar een nieuw thema. Want dit gedicht bevat ook een fraai voorbeeld van een stijlfiguur (de opsomming), en past verder uitstekend bij het thema ‘geur’. Op het eerste kom ik later nog wel terug. Met het tweede vervolgen we onze verkenning van de bollenpoëzie. 
Bloemen en geur vormen bij associaties een dominante combinatie. Dat geldt op het eerste gezicht ook voor onze vroege voorjaarsbloeiers. Maar het is vooral de hyacint die lekker ruikt. Over de geur van de narcis zijn de meningen verdeeld. De krokus verspreidt slechts een lichte geur, en de tulp ruikt eigenlijk nergens naar.
K. Schippers (1936) is dichter en prozaschrijver. Zijn echte naam is Gerard Stigter. Schippers richtte samen met twee andere pseudoniemen (G. Brants en Bernlef) in 1958 het roemruchte literair tijdschrift  Barbarber op. De bibliografie van K. Schippers is indrukwekkend. Ook heeft hij veel literaire prijzen gekregen. Zo won hij onder meer 2x de Zilveren Griffel, en ontving hij in 1996 de prestigieuze P.C. Hooftprijs voor zijn hele oevre. Zijn laatste prijs was de Libris Literatuurprijs in 2006 voor zijn roman ‘Waar was je nou’. Afgelopen zomer las ik dat boek in één keer uit. Een intrigerend verhaal met een scherp getekende, beeldende weergave van Amsterdam en Zandvoort in de jaren ’50. Schippers is een bijzonder en ook wel eigenaardig schrijver. Hij is een waarnemer. Hij is sterk visueel ingesteld met oog voor gewone alledaagse dingen. Vaak houdt hij op verrassende wijze de zogenaamde vanzelfsprekendheid van de werkelijkheid tegen het licht.

Het gedicht ‘Bloemengeuren’komt uit 1972. Schippers zegt daarin, dat o.a. de tulp, de narcis en krokussen een speciale geur hebben. Opmerkelijk genoeg noemt hij de hyacint niet. En de anjer vindt hij niet zo lekker ruiken. Over geur valt kennelijk (niet) te twisten!

Bloemengeuren

Elke bloem heeft een speciale
Geur. De roos, tulp, margriet,

Narcis, leeuwebekje, heide,
Lelietje van dalen, klaproos,

Anjer, madeliefjes, krokussen,
De korenbloem. Niet allemaal

Ruiken ze lekker. Bij voorbeeld
De anjer, die ruikt niet zo

Lekker als de roos. De lelie
Van dalen ruikt erg lekker.

Veel en veel lekkerder dan de
Anjer. Dus ruik vooral niet

Aan de anjer. Dit weten we
Dan ook weer. Dag allemaal!