News of the Gold World of May – Delmore Schwartz

News of the Gold World of May – Delmore Schwartz

02-10-2009

News of the Gold World of May - Delmore Schwartz

Zoals Lisse de Keukenhof heeft en de Bollenstreek het jaarlijkse bloemencorso, zo heeft Holland in de Amerikaanse staat Michigan haar jaarlijkse Tulip Time Festival. De plaats Holland is in 1847 gesticht door Nederlanders die zich hadden afgekeerd van de Hervormde Kerk, een stroming waaruit later de Gereformeerde Kerk is ontstaan. Holland telt zo´n 32.000 inwoners en heeft maar liefst 170 kerken. Ook in andere opzichten zijn er veel verwijzingen naar de (vroegere) Nederlandse cultuur, en dat wordt met name commercieel uitgebuit. Het Tulip Time Festival is daar een voorbeeld van. Het stamt uit 1930, en vindt jaarlijks plaats in de 2e week van mei. Dan staan er tegenwoordig zo’n 6 miljoen tulpen in bloei, langs de straten, voor overheidsgebouwen, in parken en op de velden. Daar mag Lisse met recht jaloers op zijn. Er is dan eveneens ruim baan voor veel oud-Hollandse folklore, zoals de klompendans. Delmore Schwartz (1913-1966) beschrijft deze kenmerkende elementen van het Tulip Time Festival treffend in onderstaand gedicht.
Delmore Schwartz is een  Amerikaanse dichter en auteur van korte verhalen. Hij werd geboren in Brooklyn, New York. Zijn ouders  waren joodse Roemeense immigranten. Hun huwelijk was erg ongelukkig, en werd geteisterd door ruzies. Ze gingen uit elkaar toen Schwartz nog een puber was. Zijn vroege jeugdervaringen hebben diepe sporen achtergelaten. Delmore Schwartz studerde filosofie in New York (bachelor’s degree) en Harvard. Hij promoveerde niet, maar gaf wel les aan verschillende universiteiten. De bekende popzanger Lou Reed was één van zijn studenten (van 1962 tot 1965), en verwijst daarnaar in zijn songs ‘My House’ en ‘European Son’.  Schwartz was de belofte van een groot schrijver en dichter. Zijn debuut ‘In Dreams Begin Responsibilities’ (1938) werd alom geprezen. In 1948 volgde een goed ontvangen  bundel korte verhalen, ‘The world is a wedding’. Daarna kwamen mindere werken. Delmore Schwartz was 2x getrouwd en 2x gescheiden. Hij leidde een destructief leven, consumeerde grote hoeveelheden alcohol, amfetaminen en andere drugs. Hij stierf totaal ontluisterd aan een hartaanval. De grote schrijver Saul Bellow heeft de hoofdpersoon van zijn roman ‘Humboldt’s Gift gemodelleerd naar zijn vriend Delmore Schwartz.
Delmore Schwartz geeft in enkele regels een rake sfeerschets van de alomtegenwoordigheid van de (goudgele?) tulpen en van het volksdansen op stampende klompen. Het gedicht stamt uit 1954. Er klinkt een zekere parodie door op de reclame die destijds voor het Tulip Time Festival werd gemaakt. Een prachtig stuk bollenpoëzie!
News Of The Gold World Of May
News of the Gold World of May in Holland Michigan:
“Wooden shoes will clatter again
       on freshly scrubbed streets—”

The tulip will arise and reign again from awnings and
    windows
           of all colors and forms
           its vine, verve and valentine curves
           upon the city streets, the public grounds
                        and private lawns
           (wherever it is conceivable
           that a bulb might take root
                        and the two lips, softly curved, come up
           possessed by the skilled love and will of a ballerina.)

The citizens will dance in folk dances.
           They will thump, they will pump,
           thudding and shoving
           elbow and thigh,
           bumping and laughing, like barrels and bells.

Vast fields of tulips in full bloom,
           the reproduction of a miniature Dutch village,
           part of a gigantic flower show.