Pavane – Victor J. Brunclair

Pavane – Victor J. Brunclair

17-11-2009

Pavane - Victor J. Brunclair

Zo bekend als Van Ostaijen is, zo onbekend is zijn leeftijds- en genregenoot Brunclair. Victor J. Brunclair (1899-1944) werd eveneens in Antwerpen geboren, was ook Vlaams activist, en is ook een exponent van het Vlaamse expressionisme. Hij volgde alleen de lagere school, en ontwikkelde zich zelf tot journalist en dichter/schrijver. Hij wordt beschreven als een tikje wereldvreemd en een eenling. Brunclair schreef scherpe kritieken en essays, die volgens sommigen nog steeds actueel zouden zijn. Zijn strijdbare artikelen verschenen niet zelden onder schuilnaam, waarvan hij er zeker vijf had. Zijn poëzie en proza ondervonden minder waardering.
In 1937 verscheen zijn essay ‘Het heilige handvest’, waarin hij fel stelling nam tegen opvattingen van volkskunst zoals die te vinden zijn bij het nazisme en het communisme. In 1942 werd hij kort na zijn huwelijk door de Gestapo gearresteerd voor een zaak waarmee hij niets te maken had. Genoemd essay echter bracht de Gestapo er toe om Brunclair als ‘duitsvijandig’ te beschouwen. Via kamp Vught werd hij naar kamp Lagelund in Sleeswijk-Holstein weggevoerd, waar hij is overleden zonder ooit zijn zoontje te hebben gezien.
Het gedicht Pavane verscheen in 1926 in het tijdschrift Vlaamsche Arbeid. Sinds het vorige dichtlog weet u uiteraard, dat de pavane een oude langzame dans is van Italiaans-Spaanse origine. Met een beetje goede wil zie/hoor je in het gedicht iets van een dans terug.

                 PAVANE

     Op de tip               op de top
              trippel trippel
golvenglijding               wonderwijding
                distansen
                  kruis
                   web
                  dicht
                   bij
            wenk waaier zwenk
               lome lobben
              klokrokgonzing
                glinsterrag
                  teentip
                    op
                de toontop
                tulletulpen
               kelkenomkeer
                  sneeuwt
                     de
                    zee
                  tip top
                     la
                     i