Tulp – Ruth Lasters

Tulp – Ruth Lasters

07-07-2008

 Tulp - Ruth Lasters

Internet is een fantastisch medium. Allerhande informatie is met een muisklik binnen handbereik. Maar, het is nog niet zo eenvoudig om er je weg te zoeken en te vinden. Je moet weten wat en hoe je zoekt, anders vind je weinig en kost het veel tijd. Bovendien is wat je vindt niet altijd volledig of juist. De kwaliteit laat menigmaal te wensen over. Bij het zoeken naar bollenpoëzie ben ik meer dan eens verminkte gedichten tegengekomen, verkeerde bronvermeldingen of foutief gespelde namen. Soms gaat het om een kleine verschrijving, maar is toch slordig. Zo kwam ik de dichteres van vandaag eerst op diverse vindplaatsen tegen als Ruth Laster, terwijl haar achternaam toch echt op een ´s´ eindigt.

Ruth Lasters (1979) behoort als dichteres en als romanschrijfster tot het opkomende literaire talent in Vlaanderen. Zij studeerde Romaanse talen en debuteerde in 2006 met de roman Poolijs. In 2007 ontving zij daarvoor de Debuutprijs.
Wie meer wil weten over Ruth Lasters raadplege haar eigen website www.ruthlasters.be. Over zichzelf zegt zij: “Van kindsbeen af ben ik een dwangmatig piekeraar. Schrijven is hier geen remedie tegen. Integendeel, schrijven is voor mij de verrukkelijkste variant van piekeren.”
Het volgende gedicht uit 2007 is een mooi voorbeeld van dat piekeren. Het is een intrigerend doordenkertje.

Tulp

Ik wilde één begrip wissen. Tulp bijvoorbeeld
tulp schrappen uit alle woordenboeken, websites en

geheugens. En de stiltes, het geaarzel telkens iemand ergens
naar het woord zocht, nam ik voor je op

op band om naar te luisteren nog naar hoe zoiets nietigs hen
ontredderend ontbrak: dat wat alleen nog Jij, ik

wisten voltijds alles in dit schraal vertrek, zelfs hoe het was
geweest te kunnen weten niet waarom men reeds

voor ramen zet voor tulpen die er nog niet
vazen, vacatures voor

bestaan