Bollen voor Nieuwjaar – Harry C.A. Daudt

Bollen voor Nieuwjaar – Harry C.A. Daudt

30-12-2008

Bollen voor Nieuwjaar - Harry C.A. Daudt

We sluiten het lopende thema en meteen ook dit jaar af met een toepasselijk bollengedicht voor Oud en Nieuw. De oplettende lezer zal aan het eind van het gedicht een bijzonder aspekt van de bollencultuur opmerken. Op Driekoningen gaan we weer verder, waarbij we zowel bij die speciale dag aanhaken als het nieuwe thema introduceren: lange gedichten. Dit thema kwam al een beetje om de hoek kijken bij het gedicht van J.C. Noordstar (zie 29 december 2008). Voorwaar, het vlechtwerk van de thema´s in dit dichtlog stijgt tot grote hoogten!

Het gedicht ´Bollen voor Nieuwjaar´ is van docent en dichter Harry C.A. Daudt. Hij is geboren in Den Haag (1946) en woont in Grave in Noord-Brabant. Blijkens zijn aktieve deelname aan de websiteforums Buitengewoon en Trouw Groen! –hij plaatst er regelmatig foto´s- is hij fervent natuurliefhebber, onder meer van het stroomgebied van de Maas. Daudt is oprichter van de stichting Pen& Stem, een podium voor de beoefening van poëzie. In eigen beheer verschenen 30 uitgaven, waarin mede gedcihten van zijn hand zijn opgenomen. Eigen bundels zijn ´Wolken krabben´ (2001) en ´HETWITIN` (2006).

Harry Daudt is ook aktief op Volkskrantblog.nl, alwaar hij op 30-12-2007 het onderstaande gedicht plaatste. Ook dat vond ik in eerste instantie in de collectie van De Zwarte Tulp.

Het ´voortrekken´ is net als ´dwaling´ een typische bollenterm. De bollenbetekenis is: ervoor zorgen dat bloembollen eerder bloeien dan hun natuurlijke bloeiperiode in de buitenlucht. Dat gebeurt door de bollen kunstmatig aan koude en ware periodes bloot te stellen. Elke bloembollensoort heeft daarbij zijn specifieke aanpak. Als het om tulpen gaat, kent de vakman de 5° Celsius – tulpen, waarbij de broei plaats vindt in de vollegrond van de kas, en de 9° Celsius – tulpen, waarbij de broei plaats vindt op kisten of potten, of op water. Maar voortrekken kan ook betrekking hebben op de zogenaamde “ijstulpen” die in kisten geplant worden ingevroren en in de herfst tot bloei worden gebracht. Je ziet het: achter het begrip voortrekken gaat een hele (bollen)wereld schuil. Alvast een gelukkig nieuwjaar toegewenst!

Bollen voor Nieuwjaar

Wie denkt er nu niet
– zonder dollen-
aan: oliebollen in sputterend vet

Met krenten of rozijnen
op een hagelwit servet
in schalen geschikt?

De hapjes en krokantjes
bij AH-XL op de kop getikt

Staan zo ‘hapgraag’
bij de fluiten met champagne

Nee, praat me niet
over de franje

dat met Oud & Nieuwjaar
de tafels siert

Weet dat niemand
het feest verstiert

Met -voor het Nieuwjaar ‘voorgetrokken’-
levensechte tulpebollen.