Drinken is geen sport

28-09-2010

Afgelopen zaterdag is bij Hisalis op sportpark Ter Specke een convenant getekend. Tussen de gemeente, FC Lisse, The Flags, Hisalis, De Spartaan en de RTV Bollenstreek. De voorzitters van deze verenigingen gaven ieder in een korte speech aan dit convenant van harte te onderschrijven.
Geen alcohol onder de 16 jaar. Dat stelt het convenant als norm. En die boodschap willen de gemeente en de sportverenigingen uitdragen naar de leden naar de jongeren, én naar hun ouders.
Want alcoholgebruik onder jongeren neemt zorgelijke vormen aan. Uit onderzoek blijkt, dat al op 12-jarige leeftijd door 12% van de jongens en 6% van de meisjes af en toe alcohol wordt genuttigd. Als ze 16 jaar zijn stijgt dat percentage tot maar liefst 80%. En dan hebben we het niet eens over excessen. Wie teveel drinkt doet al gauw domme dingen. Bovendien, in de puberleeftijd zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling, en alcohol is daar ronduit slecht voor.
Natuurlijk is het voor jongeren best moeilijk om niet mee te doen, als iedereen in de omgeving wel drinkt, en als iedereen het ‘normaal’ vindt dat je drinkt. De invloed van de ouders is hierbij van groot belang. We denken wel eens, dat pubers toch slecht luisteren. Maar dat is niet zo. Ook daarnaar is onderzoek gedaan. Als kinderen weten dat hun ouders het niet goed vinden, dan drinken ze veel minder dan wanneer hun ouders het niet kan schelen of het wel goed vinden. Het is dus goed om een norm te stellen, en het helpt als ouders daarbij ook hun verantwoordelijkheid nemen. Dus, ouders, gewoon niet doen. Ook niet “vanwege de gezelligheid”, of “alleen met de feestdagen kan toch geen kwaad”, of “om alvast voor later aan de smaak te wennen”.
Wat is in het convenant afgesproken? Een paar dingen. De vereniging schenken geen alcohol tijdens activiteiten voor jeugd onder de 16 jaar. Ze besteden verder met regelmaat aandacht aan deze alcoholnorm in hun clubblad, op hun website, in de kantine. De gemeente geeft een subsidie per jeugdlid, schenkt een grote hoeveelheid flesjes water (die de vereniging mag verkopen), en betaalt een sponsorbord langs het sportveld. Op de waterflesjes en op het sponsorbord staat de slogan.
Het is een kleine stap, maar wel belangrijk. Duidelijk zijn en normen stellen helpt. Daar ben ik van overtuigd. Want alcohol drinken en sport gaan niet samen. Drinken is geen sport.

P.S. Toch jammer dat tennisvereniging LTC niet meedoet.
Overigens was het goed om te horen, dat de sportverenigingen op Ter Specke steeds meer gezamenlijk optrekken en samenwerken.

P.P.S. Meteen na mijn eerste weblog van afgelopen donderdag in de zaterdagse rubriek Springtij van het Leidsch Dagblad. Dat belooft wat. Benieuwd wanneer ze voor het eerst een dichtlog behandelen….