Afscheidscolumn

Als afscheidscolumn wat kleine overpeinzingen over grote vragen. Het zijn vragen waar ik geen antwoord op heb. Moet alles steeds maar meer en beter, of kan het ook anders? En hoe dan? Ik laat u achter met misschien wat stof tot nadenken.

Bevoorrecht maar ontevreden

Mijn generatie, dat is de (oudere) generatie van nu, heeft het beter dan ooit tevoren. En ook beter dan de generatie hierna, vrees ik. Maar toch lijken velen ontevredener dan ooit. Nederlanders scoren in internationaal vergelijkend onderzoek steevast hoog op welvaart en geluk. Maar we zijn niet blij met wat we hebben, en zijn tegelijkertijd bang voor verandering. We zijn vrijer dan ooit, maar onverdraagzamer naar anderen en andersdenkenden. Hoe komt dat toch?

Langer leven maar met meer gebreken

We leven langer dan ooit, dat willen we graag. En het eind is nog niet in zicht. Maar een steeds groter deel van dat langere leven ondervinden we een slechtere gezondheid en forse) gebreken.

Onze gezondheidszorg is beter dan ooit. We willen de beste zorg, maar er niet meer voor betalen. Voor alle ziekten en kwalen die we overwinnen steken er steeds weer nieuwe de kop op. Vooral psychische stoornissen groeien ons ver boven het hoofd. Er is meer jeugdhulp nodig dan ooit. Wat is er aan de hand?

Meer media maar minder communicatie

We hebben steeds meer communicatiemiddelen tot onze beschikking. Maar we communiceren steeds slechter met elkaar. Er zijn meer mensen die zich eenzaam voelen. Buiten de familie- en vriendenkring fungeren social media steeds vaker als megafoon voor een klein aantal mopperaars, scheldpartijen, en halve of hele onwaarheden. Waarom gaan we hierin mee?

Meer en beter

Zo zijn er meer taaie vragen. Daarover denk ik soms verwonderd na. Een gedeeltelijke verklaring is misschien, dat alles altijd meer en beter moet. Meer en beter lijkt een ideaal, dat niet ter discussie staat. De razendsnelle ontwikkelingen verleiden ons daarin te blijven geloven. Overheid en politiek doen daar gretig aan mee. Maar beter is niet altijd goed. Soms is het betere zelfs de vijand van het goede.

Kan het ook anders?

Hoe komen we uit die dodenrit van goed naar steeds maar beter? Misschien kunnen we overstappen op een zoektocht naar anders. Anders is niet goed of beter, het is simpelweg in hetzelfde spoor blijven. Duurzaamheid is een mooi voorbeeld. Het besef neemt toe, dat we voor een duurzamere samenleving anders moeten denken en doen. Maar hoe moet het dan anders bij die vraagstukken die ik hierboven noemde? Tja, daar zoek ik nog een antwoord op…….

januari 2018

 

 

Joost van den Vondel (1587-1679) – Grasmaent.

Joost van den Vondel is zonder twijfel de grootste Nederlandse schrijver/dichter uit de Gouden Eeuw. Hij werd geboren in Keulen uit doopsgezinde ouders, die zich in 1597 in Amsterdam vestigden. Zijn vader had een zijde- en kousenwinkel in de Warmoesstraat, die hij in 1610 overnam, en in 1652 weer overdroeg aan zijn zoon. Deze ging na een paar jaar failliet, en Vondel nam de schulden op zich. Vanaf 1657 werkte hij bij de Banck van Leninge tot zijn pensionering in 1668.

Geert Verbeke (1948) – ‘Sneeuw op tulpen’

Geert Verbeke is een Vlaamse dichter/schrijver, geboren in Kortrijk. Hij volgde een opleiding tot tuinarchitect. In 1978 begon hij een kippenfarm en een veevoederbedrijf. Na vijf jaar bouwde hij dat om tot een transport- en overslagbedrijf, met op enig moment 90 personeelsleden. Als hobby begon hij in 1989 (moderne) kunst te verzamelen.

Percy Shelley (1792-1822) – The Sensitive-Plant

De man van de schrijfster van Frankenstein…..

Percy Bysshe Shelley was één van de grote Engelse dichters uit de Romantiek. Hij werd geboren in Field Place (Sussex), en had rijke aristocratische ouders. Hij overleed voor de Italiaanse kust bij Pisa toen zijn boot in een storm op zee verging. Hij ging in 1810 studeren aan de universiteit van Oxford. In zijn eerste jaar schreef hij een pamflet, waarin hij stelde dat er geen bewijs was voor het bestaan van God. Vanwege dit pamflet werd hij van de universiteit gestuurd,

Clinton Scollard (1860-1932) – April Music

In het dichtlog van 19 januari 2011 vindt u een ander gedicht van deze dichter.

Clinton Scollard is een Amerikaanse dichter/schrijver, geboren in Clinton in de staat New York. Als klein kind was hij langdurig ziek, maar in zijn latere jeugd werd hij een bekwaam sporter, en was onder meer  pitcher bij honkbal.

August Graf von Platen (1796-1835) – An die Tulpe

Graf August von Platen-Hallermünde was een Duitse schrijver/dichter. Hij werd geboren in Ansbach en overleed in Syracuse (op Sicilië) aan de gevolgen van koliekpijnen en alcoholverslaving. Von Platen ging naar de kadettenschool in München, diende bij een Beiers infanterieregiment en was betrokken in de laatste oorlog tegen Napoleon (maar heeft niet echt gevochten).

Jan van Nijlen – Stilleven

De Vlaamse dichter Joannes-Baptista Maria Ignatius van Nijlen werd geboren in Antwerpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog woonde hij in Nederland (Apeldoorn en Den Haag). Hij was een aantal jaren journalist, en was het grootste deel van zijn werkzame leven verbonden aan de vertaaldienst van het Ministerie van Justitie in Brussel.

Erich Kästner – Die Dritte von rechts

Humor met een serieuze ondertoon!

Erich Kästner was een Duitse schrijver, dichter en cabaretier. Hij werd geboren in Dresden en is overleden in München. Hij studeerde onder meer geschiedenis en Germanistiek in Leipzig, en promoveerde in 1925 tot doctor in de filosofie. Met een korte onderbreking woonde hij van 1927 tot 1945 in Berlijn. Van beroep was hij journalist en schrijver.

Théophile Gautier – La Tulipe

Excuses voor een half jaar radiostilte. Voordat de expositie Lentepoezie eindigt, volgen nu de dichtlogs van de gedichten die daar te zien zijn en nog niet op deze site staan.

Pierre Jules Théophile Gautier is een Franse dichter/schrijver. Hij werd geboren in Tarbes in het departement van de Hautes-Pyrenées; zijn familie hoorde tot de bourgeoisie. Hij overleed in Neuilly-sur-Seine en werd begraven op het kerkhof van Montmartre. Om in zijn levensonderhoud te voorzien was Gautier werkzaam als  journalist, kunstcriticus, toneelrecensent, en schrijver van feuilletons. Hij maakte ook vele reizen naar landen rond de Middellandse Zee, en schreef daarover reisverhalen.