Van wespennest tot bijenhotel

Van wespennest tot bijenhotel

Laatst had ik een wespennest bij  mijn huis. Net onder de dakgoot, in de spouwmuur. Zelf had ik er nog niks van gemerkt. De loodgieter die de goten kwam vernieuwen, ontdekte het. Hij wilde pas verder met zijn werk als de wespen waren bestreden. Goede raad is duur, denk je dan. Maar dat bleek heel anders. Voor ik het wist, was ik helemaal enthousiast over bijen.

Continue reading Van wespennest tot bijenhotel

Waar is de gemeenteraad nou eigenlijk mee bezig?!

Waar is de gemeenteraad nou eigenlijk mee bezig?!

Misschien vraagt u zich dat wel eens af. Het antwoord kan kort zijn. Als hoogste bestuursorgaan van de gemeente heeft de gemeenteraad drie taken, namelijk controleren, kaderstellen en volksvertegenwoordiging. De gemeenteraad is in feite de Tweede Kamer van onze gemeente. De leden van de raad zijn gekozen door u als inwoner van Lisse. Met de besluiten die de gemeenteraad neemt, ga ik samen met mijn collega-wethouders aan de slag. Laten we eens kijken wat de gemeenteraad doet.

Continue reading Waar is de gemeenteraad nou eigenlijk mee bezig?!

De jeugd en de toekomst

De jeugd en de toekomst

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Zoals elk spreekwoord, is het maar gedeeltelijk waar en het gaat niet vanzelf. Want wat vandaag het geval is, kan morgen anders zijn. Daarom is er voor jeugd in de eerste plaats veel inzet nodig van ouders en opvoeders. Daarom
is goed onderwijs zo enorm belangrijk. Net als meedenken en
meebeslissen in de samenleving en deelnemen aan sport en
cultuur.

Continue reading De jeugd en de toekomst

Joost van den Vondel (1587-1679) – Grasmaent.

Joost van den Vondel is zonder twijfel de grootste Nederlandse schrijver/dichter uit de Gouden Eeuw. Hij werd geboren in Keulen uit doopsgezinde ouders, die zich in 1597 in Amsterdam vestigden. Zijn vader had een zijde- en kousenwinkel in de Warmoesstraat, die hij in 1610 overnam, en in 1652 weer overdroeg aan zijn zoon. Deze ging na een paar jaar failliet, en Vondel nam de schulden op zich. Vanaf 1657 werkte hij bij de Banck van Leninge tot zijn pensionering in 1668.

Geert Verbeke (1948) – ‘Sneeuw op tulpen’

Geert Verbeke is een Vlaamse dichter/schrijver, geboren in Kortrijk. Hij volgde een opleiding tot tuinarchitect. In 1978 begon hij een kippenfarm en een veevoederbedrijf. Na vijf jaar bouwde hij dat om tot een transport- en overslagbedrijf, met op enig moment 90 personeelsleden. Als hobby begon hij in 1989 (moderne) kunst te verzamelen.

Percy Shelley (1792-1822) – The Sensitive-Plant

De man van de schrijfster van Frankenstein…..

Percy Bysshe Shelley was één van de grote Engelse dichters uit de Romantiek. Hij werd geboren in Field Place (Sussex), en had rijke aristocratische ouders. Hij overleed voor de Italiaanse kust bij Pisa toen zijn boot in een storm op zee verging. Hij ging in 1810 studeren aan de universiteit van Oxford. In zijn eerste jaar schreef hij een pamflet, waarin hij stelde dat er geen bewijs was voor het bestaan van God. Vanwege dit pamflet werd hij van de universiteit gestuurd,

Clinton Scollard (1860-1932) – April Music

In het dichtlog van 19 januari 2011 vindt u een ander gedicht van deze dichter.

Clinton Scollard is een Amerikaanse dichter/schrijver, geboren in Clinton in de staat New York. Als klein kind was hij langdurig ziek, maar in zijn latere jeugd werd hij een bekwaam sporter, en was onder meer  pitcher bij honkbal.